ATTİLA'NIN 2. BÜYÜK SEFERİ



ATTİLA'NIN 2. BÜYÜK SEFERİ

    447 yıllarına yaklaşıldığında, Attila'nın Doğu Roma politikasının daha sertleştiği görülmekteydi. Çünkü 1. Balkan seferinden beri imparator 2. Theodosios, Balkanlar'da Hunlar'a karşı bir müdafaa hattı teşkil etme teşebbüsünde bulunmuş ve Magister Officorum olan Nomus'u görevlendirerek yeni bir limes tanzimine girişmişti. Ayrıca Doğu Roma'nın ağır mali kriz içerisinde bulunması, 446'da ortaya çıkan salgın hastalık ve 447'deki büyük deprem İstanbul başta olmak üzere imparatorluğun birçok şehrinde hasarlar meydana getirmiştir. 

  Öyle ki, depremin etkisiyle İstanbul surlarında çok sayıda burçta yıkılmıştı. Doğu Roma'nın askeri ve mali bakımdan içine düştüğü çok zor şartların yanında, Attila'nın harekatının altında yatan esas sebep ise, Doğu Roma'yı kat'i surette hakimiyet altına alıp Batı Roma'ya yönelmekti. Yani alt yapısı oluşturulan cihan hakimiyeti ülküsünü gerçekleştirmekti. 


      Bu arada 2. Theodosios zamanında Attila, Romalılardan, daha önce ödenmeyen borçların karşılığı olarak zorla vergi topladı. Kendisine elçilerin gelmesi kaçakların iade edilmesi ve vergiler hususunda mektup yazdı. Bu mektubu, isteklerini bildirmek üzere Doğu Roma'ya gönderdiği elçiler ile yolladı. Kendi elçileri geri dönerken de, Romalı elçilerin onlarla birlikte gelmesini istedi. Eğer bunlar yerine getirilmez ise, Doğu Roma'ya savaş açacağını belirtti. İmparator, Attila'nın mektubunu okuyunca, kendilerinde bulunan kaçakları iade etmeyeceğini, fakat derhal bir elçilik heyeti göndereceğini söyledi. 2. Theodosios, Attila'nın asıl isteklerini geri çevirince Attila ordusuyla Tuna'yı geçti ve birkaç küçük kalenin alınmasından sonra çok kalabalık bir şehir olan Ratiaria'ya başarılı bir saldırı yaptı. 

    Burası Tuna Bölgesi'nin anahtar yeri idi. Ostrogot Kralı Valamir ile Gepidlerin Kralı Ardarik'in kuvvetlerinin de katıldığı Hun ordusu, bu günkü Bulgaristan'a girerek Oescus kasabası yakınında Utus Irmağı'nı geçti. Burada Moesia Bölgesi Magister Militium'u ve Hunlar'dan Bizanslılara firar eden Got asıllı Arnegisclus komutasındaki Doğu Roma ordusunu ağır bir hezimete uğrattı. Arnegisclus da savaş meydanında hayatını kaybetti. Bu başarıdan sonra Attila Hun ordusunun bir kolunu Niğbolu civarındaki Asemus Kalesi'nin muhasarasına memur etti. Tuna boyundaki yerleri almak üzerede doğu istikametine başka kuvvetler sevk etti.

DEVAM EDECEK...

HER HAFTA YENİ YAYIN



kaynak=Sorularla Eski Türk Tarihi Ali Ahmeybeyoğlu Yeditepe Yayınları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TİMUR'UN MEMLUK SULTANI BERKUK'A GÖNDERDİĞİ MEKTUP

METE HAN'IN ÇİN'E MEKTUBU

BİRAZ DA GÜLELİM