METE HAN YÜKSELİYOR



METE HAN YÜKSELİYOR

Mete idareyi ele aldığı zaman, Tunghular güçlerinin zirvesinde idiler. Mete'nin babasını öldürdüğünü ve bizzat tahta oturduğunu öğrenen Tunghular, Teoman'a ait bir günde 500 km koşan atı istediklerini söylediler. Mete konuyu devlet meclisine taşıdı. Onlar böyle bir atın verilemeyecek kadar değerli olduğunu söylediler. Mete şöyle dedi: Ben nasıl bir atı komşu devletten üstün tutabilirim?

Atı teslim etti. Tunghular Mete'nin kendilerinden korktuğunu zannettiler ve utanmadan Mete'nin cariyesini de istediler. Mete konuyu devlet meclisine taşıdı. Meclisteki herkes sinirlenmiş olarak bağırdı. ''Tunghular da ahlak diye bir şey yok. Biz onlara saldırmayı teklif ediyoruz'' dediler.

Mete dedi ki: ''Ben nasıl bir kadını komşu devletten üstün tutabilirim?'' Cariyesini de teslim etti. Fakat Tunghu hükümdarının haksız istekleri daha da arttı. İki devlet arasında kullanılmayan bir toprak parçası vardı. Burada sadece 2 devletin askeri birlikleri bulunuyordu. Tunghular batıya doğru ilerlediler ve Hunlar ile aralarında bulunan ihmal edilmiş bu bölgeye saldırdılar. 

Mete konuyu devlet meclisine taşıdı. Bazılarının fikri bu boş toprak parçası hem verilebilir hem verilemez şeklinde idi. Bunun üzerine Mete Han çok hiddetlendi ve şöyle dedi:'' Devletin temeli olan toprağı biz nasıl verebiliriz? Hem verilebilir hem verilemez diyen herkesin kellesi gitti.

Mete hemen atına atladı. Peşinden gelmeyen herkesi ölümle tehdit etti. Doğuya doğru ilerledi ve Tunghular'a saldırdı. Tunghular Mete'yi öyle küçümsediler ki daha ne olduklarını anlamadan Mete ordusuyla hücum etti. Tunghu hükümdarını ağır bir bozguna uğrattı ve malını yağma etti. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TİMUR'UN MEMLUK SULTANI BERKUK'A GÖNDERDİĞİ MEKTUP

METE HAN'IN ÇİN'E MEKTUBU

BİRAZ DA GÜLELİM