METE HAN ÇİN'E KARŞI




                  METE HAN ÇİN'E KARŞI

Büyük at ve koyun sürülerini besleyen ve Hunlar'ın daha önce Çinliler'e kaptırdıkları kuzey Çin'deki otlaklarını geri almak için kuzey Çin'e girdi ve Ordos bölgesini ele geçirdi. Doğuya doğru ileri harekatına devam eden Mete Sarı Nehir'in doğusunda bulunan Yen ve Tai ülkesini kontrol altına aldı. Bu askeri harekatın sonucunda hemen hemen bütün kuzey Çin Hunlar'ın egemenliği altına girdi.Bu durum sonucunda Mete Han ve Çin imparatoru karşı karşıya geldi.İmparator Kao 320 000 kişilik ordusuyla Mete Han'a karşı harekete geçti. 

İmparator Kao Mete Han'a 10 kişiden oluşan bir elçilik heyeti gönderdi. Bu gerçek bir elçilik heyeti değildi. Bu heyette bulunanlar casus idi. Bunların asıl görevi Hun ordusunun durumunu öğrenmek idi. Mete Han keskin zekasıyla bu durumun hemen farkına vardı ve esas askeri gücünü ve ekonomik gücünü ormanlarda gizleyerek, karargahında yaşlılar, çocuklar, zayıf ve sıska atları bıraktı ve Çinliler aldandı. Heyet döndüklerinde imparatora gördüklerini anlattılar. İmparator yemi yuttu. Hem de kılçıksız. 

İmparator harekete geçti. Akabinde Mete Çin ordusunu yıpratma, yıldırma ve pusuya düşürme yoluna gitti. Çin ordusunun üzerine 10 000 kişilik seçme bir birlik gönderdi. Bunların görevi Çin ordusunu yormak yıpratmak  ve pusuların kurulduğu mevkiye çekmekti. Bu birlik beklenmedik zaman ve yerlerde Çin ordusunun karşısına çıkarak ani ve şaşırtıcı darbeler vurup onları yıpratıyor ve ansızın ortadan kayboluyordu. Çinliler Hunların darbe vurduktan sonra geri çekilmesini bir kaçış sanıyor ve onları hemen kovalamaya başlıyordu. Böylece yıpratılan Çin ordusu asıl pusunun olduğu yere çekilmiş oluyordu. 

Bu hileden bihaber olan imparator ise zafer kazanmış edasıyla ilerlemeye devam ediyordu. Hem Mete'nin öncü birliği karşısında yıpranan, hem de o esnada hüküm süren ağır kış şartları nedeniyle Çin ordusu ağır ağır büyük bir mağlubiyete sürükleniyordu. Vur Kaç taktiği ve soğuklar yüzünden oldukça yıpranan ordusuyla imparator inatla ilerlemesine devam etti.

Hızlı ve doğru hareket eden Mete ise mükemmel bir strateji ile Çin ordusunu adım adım takip etmiş ve onları istediği yere çekmişti. Sayısı 400 000 olan Türk atlısı Çinlileri dört bir taraftan kare içine almıştı. Çin ordusunu avucunun içine alan Mete bütün orduyu imha etme ve Çin'i ele geçirme fırsatı yakaladı. Yedi gün süren kuşatmada morali tamamen çöken Çin ordusunda büyük bir yiyecek sıkıntısı baş gösterdi. Yedi günün sonunda Mete hiç kimsenin beklemediği bir hareket yaparak Hun ordu saflarının birleştikleri yere bir koridor açtı. Büyük bir zillet ve utanç içerisindeki imparator ve ordusunun yavaş yavaş dışarıya çıkmasına izin verdi.

Psikolojik olarak ezdiği imparatoru teslim almak ve Çin ordusunu tamamen yok ederek Çin'i ele geçirmek mümkün iken Mete'nin bu davranışı büyük bir merak konusudur. Oysa kalabalık ve geniş Çin ülkesinde Türk kavminin kimliklerini kaybederek Çinlileşmesi endişesini taşıyan Mete Çin'i ezmeyi ve tahakküm altına almayı yeterli bulmuştur. Bu seferden sonra bir antlaşma yapıldı.

                                                                                                        DEVAM EDECEK...

  HER HAFTA YENİ YAYIN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TİMUR'UN MEMLUK SULTANI BERKUK'A GÖNDERDİĞİ MEKTUP

METE HAN'IN ÇİN'E MEKTUBU

BİRAZ DA GÜLELİM