CAMPUS MAURİACUS SAVAŞI


CAMPUS MAURİACUS SAVAŞI


     Aetius ile karşı karşıya gelen Attila savaşa başlamadan önce askerlerine önemli bir nutuk irad etti. Attila, düşmanın birleşmiş kavimlerden oluştuğunu ve birleşmenin de korku alameti olduğunu, belirterek ordusunu cesaretlendirdi. Kaynakların fala çok meraklı olduğunu belirttiği Attila, savaşın sonunu öğrenmek üzere kahinlere başvurdu. Bir hayvan kesilerek kemiği ateşte yakıldı. Kahinin bildirdiğine göre, Hunlar mağlup olacak, ancak düşmanın komutanı ölecekti.Attila ölecek olan düşman komutanının Aetius olacağını düşünmüş ve onu ortadan kaldıracağı için memnun olmuştu. Yenilgi ihtimaline karşı kendisini sağlama almak isteyen Attila, ordusunun asıl kuvvetlerini kendi etrafına konuşlandırmıştı. Hun ordusunun ağırlığını Germen birlikleri oluşturuyordu ve Hun kuvvetleri azınlıkta bulunuyordu. 

     Attila bu yüzden Hun süvarilerine uygun olan geleneksel taktiğinden vazgeçti. Daha çok piyade olarak savaşmaya alışkın olan Germenlere uygun bir savaş taktiği uygulamak zorunda kaldı. Aetius ise ordusunu ihanetlerinden şüphelendiği kavimler ve paralı askerlerin kaçışlarını engelleyecek şekilde dizmişti. Hun ordusunun merkezinde Attila kumandasında Hunlar, sol kanadında 3 kardeş Valamir Theodemir ve Videmir'in idaresinde Ostrogotlar, sağ kanadında Gepidlerin reisi Ardarik ve diğer kavimler bulunuyordu. Roma ordusunun merkezinde ise Burgundlar, Frenkler, Alanlar, ve diğer kavimler, sol kanadında Aetius'un komutasında Romalılar, sağ kanadında ise Vizigotlar bulunuyordu. Böy-lece Ostrogotlar Hun ordusunda, Vizigotlar ise Roma ordusunda olmak üzere karşı karşıya gelmişlerdi. 

   Savaş öğleden sonra 3'te başladı ve akşam saatlerine kadar sürdü. İlk çatışma savaş meydanına hakim bir tepeyi ele geçirmek için başladı. Attila tepenin ele geçirilmesini emretti ancak Roma kuvvetleri erken davranarak tepeleri ele geçirdiler. Attila akşam saatlerinde at eğerlerini bir tepe olarak yığmış ve bir set oluşturmuştu. Bu sırada Hunlar Roma saflarını ok yağmuruna tutuyorlardı. Aetius bu ok yağmuru yüzünden Attila'nın karargahına saldıramadı. Savaş esnasında Vizigot kralı Theodoric öldü. Attila kahinin söylediklerinden dolayı Aetius'un öleceğini düşünmüştü, ancak Theodoric ile idare etmesi gerekiyordu. Aetius Theodoric'in oğlu Thorismund'a bir an önce başkente dönmesini ve tahtı ele geçirmesini tavsiye etti. Çünkü olası bir galibiyette Gotların aşırı isteklerde bulunmalarından çekiniyordu. Döneminin en kanlı savaşlarından biri olan bu savaş sonucu iki taraf da büyük kayıp vermiş, ancak tam bir netice alınamamıştı.



HER HAFTA YENİ YAYIN


kaynak=Sorularla Eski Türk Tarihi Ali Ahmeybeyoğlu Yeditepe Yayınları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TİMUR'UN MEMLUK SULTANI BERKUK'A GÖNDERDİĞİ MEKTUP

METE HAN'IN ÇİN'E MEKTUBU

BİRAZ DA GÜLELİM