METE HAN'IN ÇİN'E MEKTUBU


METE HAN'IN ÇİN'E MEKTUBU

Tanrının lütuf ve inayeti, subay ve askerlerimizin mükemmelliği, dayanıklı atlarımızın üstün gücü ile düşmanlarımıza baş eğdirdik. Yüe-çileri mağlup ettik, bazılarının kafasını kestik, bazılarına diz çöktürdük. Bundan başka Lo-lan, Vu-sun, Hu-chie topluluklarıyla civardaki 26 krallığı egemenliğimiz altına aldık ve düzene kavuşturduk. Böylece bunların hepsi büyük Hun ailesinin bir parçası oldu. Yay çekebilen ve kullanabilen bütün kavimler bir tek aile haline geldi. Şimdi bütün kuzey ülkesi barış içinde.

Artık silahlarımı bırakıp, askerlerimi dinlendirmek ve atlarımı otlağa çıkarmak arzusundayım. Geçmişte olan olayları unutmak, eski antlaşmalarımızı tekrar yürürlüğe koymak istiyorum. Devletlerimizin sınırlarında oturan halklar güvenlik ve barış içerisinde yaşasın. Çocuklarımız korkusuzca ve serbestçe oynayıp büyüsün. Yaşlılarımız da endişesiz ve üzüntüsüz bir hayat sürsün. Halkımızın nesilden nesle böyle endişesiz ve huzur içerisinde yaşamasını arzu etmekteyim.

 İç saray vezirimi bu mektubu size sunması için gönderiyorum. Mektupla birlikte zat-ı devletlerinize bir deve, iki binek atı, iki takım araba atı sunmak istiyorum. Eğer imparator bundan sonra Hunlar'ın Çin seddine yanaşmalarını istemiyorsa, subayları ile orada yaşayan halkın, biraz daha uzakta oturmaları için emir buyursun.

HER HAFTA YENİ YAYIN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TİMUR'UN MEMLUK SULTANI BERKUK'A GÖNDERDİĞİ MEKTUP

BİRAZ DA GÜLELİM