MACERA DEVAM EDİYOR




MACERA DEVAM EDİYOR

     Doğu Roma'nın siyasi, iktisadi olarak içinde bulunduğu bu güç durumdan Vandal Kralı Geiserik in Romalılara karşı kendisinden yardım istemesinden ve Hunlar karşısındaki aczinden yararlanan Attila, Margus'un ele geçirilmesiyle başlayan harekatına devam ederek Balkanlar'a doğru ilerlemeye başladı(441). Tuna Nehri'nin güney tarafında, batı istikametine doğru saldırılarına devam etti. Bu harekatını İllyria Bölgesi'ne kadar genişletti. Belgrad'ı  kuşatarak ele geçirdi ve bütün ahalisini esir aldı. 

     Daha sonra Sirmium'u fethetti. Sirmium'un fethinden sonra Attila, güneyden başlayarak Pannonia Secunda Bölgesi'ni ve Naissus'u da hakimiyeti altına aldı. Trakya'ya doğru hızlı gelişen Hun harekatı Hunlarla çok iyi ilişkiler içerisinde olan Batı Romalı Aetius'un araya girmesiyle kesildi. Aetius; Doğu Romalıların Margus Barışı şartlarını yerine getirerek ödenmeyen vergilerin ödeneceğine ve kendilerindeki tüm kaçakların iade edileceğine garanti verdi. 

      Bunun teminatı olarak da oğlu Carpilion'u Hun sarayına esir olarak gönderdi. Hunlar ile Doğu Roma arasında imzalanan bu anlaşmanın tarihi 442'dir. Anlaşmayı Romalılar adına konsül Nomus imzalamıştır. Bu sırada Asya taraflarında seyahatte bulunan imparator da, dönüşte 443 yılı başlarında onaylayarak şartlarını yerine getirmeye çalışmıştır.  Böylece Tuna Bölgesi'ndeki stratejik birçok  kale Hunlar'ın eline geçti ve Balkanlar'da Hunlar'a ciddi şekilde mukavemet edecek hiçbir kuvvet kalmadı.


HER HAFTA YENİ YAYIN



kaynak=Sorularla Eski Türk Tarihi Ali Ahmeybeyoğlu Yeditepe Yayınları


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TİMUR'UN MEMLUK SULTANI BERKUK'A GÖNDERDİĞİ MEKTUP

METE HAN'IN ÇİN'E MEKTUBU

BİRAZ DA GÜLELİM