MACERA DEVAM EDİYOR



MACERA DEVAM EDİYOR

      Kendisi ise esas Hun ordusuyla güneye doğru ilerleyerek, Sofya ve Filibe'yi zapt ederek Edirne'yi kuşattı. Kuvvetlerinin bir kısmını Edirne muhasarasına bırakarak, Silistre ve Preslav'ı ele geçirdikten sonra, İstanbul istikametine yöneldi. Lüleburgaz, Gelibolu ve Akbas Limanı şehirlerini de fethetti. Bu sırada Attila geride mukavemet edebilecek yerleri yok etmek gayesiyle ansızın geri döndü. Trakya'dan geçerek Teselya'ya girdi ve Termopil Geçidi civarına geldi. 

    Artık Hun tehlikesi başkent İstanbul'u tehdit ediyordu. Doğu Roma Hunlar'ın başarıları karşısında tamamen ümitsizliğe düştü. Bu arada Vandallara karşı Sicilya'da bulunan Doğu Roma birlikleri ile İran sınırındaki garnizonların geri dönmesi ve Prens Aspar komutasındaki bu kuvvetlerin 447 yılında Chersones'de Hunlar'a mağlup olması Roma için her şeyin sonu oldu. İmparator 2. Theodosios, Attila'dan barışı adeta dilenmek mecburiyetinde kaldı.

   İmparatorluğun doğu ordusu komutanı Senatör Anatolius vasıtasıyla Büyük çekmece'ye ordugah kuran Hunlar ve Doğu Romalılar arasında barış görüşmeleri yapıldı. 447'de imzalanan ve tarihte Anatolius Barışı diye bilinen antlaşmanın maddeleri şöyle idi:

1- Kaçaklar derhal Hunlar'a iade edilecek.

2- Geçmiş vergiler karşılığında 6 bin libre altın Hunlar'a ödenecek 

3- Hunlar'a ödenen senelik vergi 2100 altına çıkarılacak.

4- Parasını ödemeden Romalıların ülkesine kaçmış olan her Romalı esir başına 12 altın ceza ödenecek ve bu ödenmediği taktirde esir sahibine iade edilecek.

5- Romalılar, Hun ülkesinden kendi tarafına kaçanları bir daha kabul etmeyecek. 

Bu antlaşma sayesinde Hunlar'ın geri çekilmesi mümkün oldu.


HER HAFTA YENİ YAYIN



kaynak=Sorularla Eski Türk Tarihi Ali Ahmeybeyoğlu Yeditepe Yayınları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TİMUR'UN MEMLUK SULTANI BERKUK'A GÖNDERDİĞİ MEKTUP

METE HAN'IN ÇİN'E MEKTUBU

BİRAZ DA GÜLELİM