BÜYÜK SUİKAST



BÜYÜK SUİKAST

   Doğu Roma bu durumu değiştirmek için tek çarenin Attila'yı ortadan kaldırmak olduğunu anlamıştı. İmparator Theodosios'un muhafız alayının komutanı olan Chrysaphius, mevkidaşı Edekon'u kandırabileceğini düşünüyordu. Zira Edekon Doğu Roma sarayları karşısında hayranlığını gizleyememişti. Chrysaphius, tercüman Bigila aracılığıyla Edekon'u suikast için ikna etmeyi başarmıştı. Edekon kendisi ve diğer muhafızlar için 50 libre altın istemiş; ancak parayı hemen kabul etmemişti. Çünkü o kadar altınla geri dönerse Attila ondan şüphelenebilirdi. Chrysaphius, bu planı imparator Theodosios'a da kabul ettirdi. İmparator Orestes ve Edekon ile birlikte ünlü hukukçu Maximinus'un başkanlığında bir elçilik heyeti gönderilmesine karar verdi. Bu heyetin içerisinde tercüman Bigila ve katip Priskos'ta bulunacaktı. Bigila planın yürütülmesinden sorumluydu; Maximinus ile Priskos'un ise suikast planından haberleri yoktu.

   Heyet Hun başkentine geldiğinde Edekon, Attila'ya suikast planını anlattı. Attila gelen elçilere suikastten haberi olduğunu belli etmedi. Elçi Attila'ya Theodosios'un iyi dileklerini getirdiğini söyleyince, o da cevap olarak ''İmparator kendi hakkında ne dilerse, onun da imparator hakkında aynı şeyleri dilediğini'' söyledi. Ancak ne Maximinus ne de Bigila bu sözdeki imayı anlayamamıştı. Attila, Maximinus'a anlaşma sağlanana kadar Hun topraklarında kalmasını söyledi ve günlük ihtiyaçlar dışında bir şey almalarını yasakladı. Bu sırada Edekon her şey yolundaymış gibi Bigila'ya gelerek 50 libre altını başkentten getirmesini söyledi. Bigila başkentten aldığı altınları getirdiği sırada Attila'nın tuzağına düşmüştü. 





     Çünkü Attila'nın alışveriş yapmalarını yasakladığını biliyordu. Bu kadar altını neden getirdiğini açıklamak zordu. Bigila yapılan sorguda bütün planı anlatmak zorunda kaldı. Bunun üzerine Attila, Theodosios'a bir elçi göndererek öfkesini ifade eden çok ağır sözler kullandı: ''Theodosios, Attila gibi asil bir babanın oğludur. Attila babası Muncuk'tan aldığı asaleti muhafaza etmiş, fakat Theodosios Attila'ya haraç ödeyerek köle durumuna düşmüştür. Theodosios kölelik haysiyetini de koruyamamıştır, çünkü efendisi Attila'nın canına kıymak istemiştir.''

     Suikast planının ortaya çıkmasıyla çok zor durumda kalan Doğu Roma, Attila'nın gazabına uğramamak için yeni bir elçilik heyeti gönderdi. Yeni heyet Attila'yı tahmin edilenin aksine çok sakin buldu. Attila'nın tavrındaki bu sakinliğin sebebi Hun Devleti'nde yaşanan siyaset değişikliğiydi. Çünkü Theodosios, Attila'nın kölesi durumuna düşmüş ve Doğu Roma Devlet'i Hunlar'a vassal olmuştu. Cihan hakimiyeti ülküsünü gerçekleştirmek isteyen Attila için Batı Roma'ya yönelmenin zamanı gelmişti.

     
HER HAFTA YENİ YAYIN



kaynak=Sorularla Eski Türk Tarihi Ali Ahmeybeyoğlu Yeditepe Yayınları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TİMUR'UN MEMLUK SULTANI BERKUK'A GÖNDERDİĞİ MEKTUP

METE HAN'IN ÇİN'E MEKTUBU

BİRAZ DA GÜLELİM