ATTİLA'NIN BATI ROMA'YA HÜCUMU



ATTİLA'NIN BATI ROMA'YA HÜCUMU

      450 yılında Doğu Roma imparatoru Theodosios attan düşerek ölmüş ve yerine Marcianus geçmişti. Marcianus Hunlar'a karşı daha cesur bir siyaset uygulamaya başlamıştı. Attila, Doğu Roma'dan Theodosios devrinden kalan vergileri isteyince Marcianus, '' vergi vermeyeceğini, dostları için hediyeleri, düşmanları için ise orduları olduğunu söylemişti.'' Bu çok cesur bir hamleydi, ancak bu cesaret cahillikten geliyordu. Doğu Roma devleti ne kadar dibe batmış olursa olsun itibarını korumak için böyle çılgınca işlere girişebiliyordu. Marcianus'un sözleri Attila'yı nereden başlayacağı konusunda küçük bir tereddüde düşürse de, Attila orduları henüz yıpranmadan daha güçlü bir düşman olan Batı Roma'yı bertaraf etmenin daha uygun olacağına karar verdi. Çok akıllı bir devlet adamı olan Attila, hedef şaşırtmak için hem Doğu Roma'ya hem de Batı Roma'ya elçiler göndererek, imparatorlara tehdit kokan bir mesaj göndermişti.Elçiler: '' Benim efendim ve senin de efendin olan Attila, sarayını onun için hazır etmeni emrediyor'' diyerek, iki devleti de şüpheye düşürmüşlerdi. 

     


       Gallia Bölgesi'ne harekete geçen Attila, ordusunu ikiye ayırdı ve bir kısmını Tuna'nın sağ kıyılarındaki Roma kalelerini ele geçirmek, diğer kısmını ise Tuna'nın sol kıyılarındaki kavimleri ilhak etmek üzere görevlendirdi. Bu iki ordu Ren sahillerinde birleşti. Bu sırada Attila hedefinin Batı Roma değil, Vizigotlar olduğunu söyleyerek dostça bir tavır takınmıştı. Bu şekilde düşmanı hazırlıksız yakalamayı amaçlıyordu. İlk olarak Frenkler mağlup edildi ve askerleri de Hun ordusuna dahil edildi. Direniş gösteren Burgund askerleri bozguna uğratıldı. Gallia bölgesindeki şehirlerden sadece Paris ve Troyes Hunların gazabından kurtuldu. Müstahkem bir kale olan Metz'i arkada bırakmak istemeyen Attila, paskalya arifesinde bu kaleyi kuşattı. Ancak şehir müthiş bir direniş gösterdiğinden geri çekilmeye karar verdi. Bu sırada kalenin bir kısmının yıkıldığını öğrenince hemen hücuma geçti ve 7 Nisan 451 tarihinde şehri fethetti. Alevler içerisinde Metz şehrini ardında bırakan Attila, Reims şehrine doğru ilerlemeye başladı. Hunlar'ın geldiğini öğrenen şehir halkı sağa sola kaçıştı. Şehirde sadece psikopos ile birlikte birkaç kişi kalmıştı. Bu sebeple şehir hiçbir direniş göstermeden teslim oldu. 




     Gallia şehirlerini birer birer fetheden Attila, son olarak Orleans üzerine yürüdü. Orleans coğrafi konumu sebebiyle çok önemli bir şehirdi. Şehirde yeterli savunma tedbirleri olmasına rağmen, şehrin hakimi Sangiban böyle büyük bir orduya karşı direnmenin anlamsız olduğunu düşünerek teslim kararı almıştı. Bu sırada Aetius, Gallia Bölgesi'ndeki barbar kavimlerden topladığı büyük bir ordu ile harekete geçmişti. Aetius'un bölgede görülmesi halka cesaret vermişti. Birbirleri ile de düşman olan Aetius ve Vizigot kralı 1. Theodoric, ortak düşman olan Attila'ya karşı ittifak yapmışlardı. İki ateş arasında kalmak istemeyen Attila, ordusunu Campus Mauriacus Bölgesi'ne çekti. 
                                                                                                                                      
DEVAM EDECEK...

HER HAFTA YENİ YAYIN


kaynak=Sorularla Eski Türk Tarihi Ali Ahmeybeyoğlu Yeditepe Yayınları


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TİMUR'UN MEMLUK SULTANI BERKUK'A GÖNDERDİĞİ MEKTUP

METE HAN'IN ÇİN'E MEKTUBU

BİRAZ DA GÜLELİM